Serunding daging :
1 kg daging batang pinang
1 ½ biji kelapa
15 tangkai cili kering ( ikut kepedasan yg kita suka)
19 gm jintan manis(kisar halus)bunga lawang, kulit kayu manis , bunga cengkih , pelaga ...
Bahan yang dikisar:
500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
5 batang serai
1 cm halia
Garam dan gula (secukup rasa)
Cara:
Rebus daging hingga empuk, kemudian siat sehingga halus.
Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan untuk memerah santan.
Perahsantan lebih kurang tiga cawan.
Masukkan pati santan bersama bahan kisar dan jerang di atas api sederhana.
Bila hampir kering, masukkan daging yang telah disiat, garam dan gula secukup rasa. Selepas itu, kacau sehingga ia kering dan garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan