Rabu, 30 Jun 2010

putu kacang




3 cup tepung kacang hijau ( yg siap dikeringkan , digoreng dan dikisar halus ) + 2 cup confectioners sugar...

campurkan 2 bahan diatas ,

then renjiskan air gaul rata..

renjis air sampai agak lembab aja , jangan sampai basah....

gaul rata jangan bagi ada yg berketul ketul ,

campuran tepung dan gula mesti peroi spt mana sebelum ...

See More direnjis air...

kemudian tekankan kedalam acuan ,

guna pisau kikis bahagian atas yg lebih tu...

pisau yg sama ketuk2 acuan tu..then terbalikkan .. ( tujuan ketuk dengan pisau untuk memudahkan putu kacang ni keluar dari acuan ) ... keringkan jangan terlalu lama ( kalau lama putu kacang akan jadi keras )


BTW adunan ni kita boleh rasa sebab tepung kacang hijau tu dah masak ( if kak jun nak manis tambahkan gula ) if nak kurangkan manis ( kena tambah tepung... atau masa mula mula nak masukkan gula tu masukkan 1 cup dulu, then add 1/4 cup sampailah ikut kemanisan yg kak jun suka :D.


Thanks baya cause syer ngan kak jun resepi2 ni semua :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan