Bahan -bahan( pls guna measument cup )
5biji telor asingkan putih & kuning.
1/2 tin susu manis.
8 oz butter ( 1cup butter)
12 bungkus haw flakes asam(buka dia lepas tu relaikan keping keping tu)
1 sk vanilla
100gm biskut marie + 100gram cream creaker , diblend halus. ( 2cup +-)
1 sk bak.powder
3/4 cawan gula.
Pukul putih telor & gula hingga kembang
Kuning telor, butter & susu di gaul hingga sebati
Satukan no.1 & no.2, kacau rata2
Masukkan biskut & bak.powder, kacau
Bagi adunan kepada beberapa warna( baya buat 3 warna setiap satu warna 330gram),
salah satu warna tu di letak sedikit coffee, kalau tidak rasanyaa hanya vanilla aja)..
Kukus selapis2 berat 110gram +- selama 7 minit, tiap2 satu warna selang seli dengan haw flakes.
****notes.
1. (cover penutup kukusan dengan towel supaya air tak menitik keatas kek ).
2. kena make sure setiap lapisan dah masak baru letak haw flakes, if not haw flakes akan tengelam, nak tau dah masak ke tak tekan dengan jari jika tak melekat pada jari tu maknanya dah masak ;).
3. gunakan spatula yg besar untuk spreadkan adunan , lagi besar permukaan spatula lagi cepat untuk melapis ).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan