Rabu, 30 Jun 2010

keke lapis haw flakes@masam manis



Bahan -bahan( pls guna measument cup )

5biji telor asingkan putih & kuning.

1/2 tin susu manis.

8 oz butter ( 1cup butter)

12 bungkus haw flakes asam(buka dia lepas tu relaikan keping keping tu)

1 sk vanilla

100gm biskut marie + 100gram cream creaker , diblend halus. ( 2cup +-)

1 sk bak.powder

3/4 cawan gula.


Pukul putih telor & gula hingga kembang

Kuning telor, butter & susu di gaul hingga sebati

Satukan no.1 & no.2, kacau rata2

Masukkan biskut & bak.powder, kacau

Bagi adunan kepada beberapa warna( baya buat 3 warna setiap satu warna 330gram),

salah satu warna tu di letak sedikit coffee, kalau tidak rasanyaa hanya vanilla aja)..

Kukus selapis2 berat 110gram +- selama 7 minit, tiap2 satu warna selang seli dengan haw flakes.

****notes.

1. (cover penutup kukusan dengan towel supaya air tak menitik keatas kek ).

2. kena make sure setiap lapisan dah masak baru letak haw flakes, if not haw flakes akan tengelam, nak tau dah masak ke tak tekan dengan jari jika tak melekat pada jari tu maknanya dah masak ;).

3. gunakan spatula yg besar untuk spreadkan adunan , lagi besar permukaan spatula lagi cepat untuk melapis ).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan