Rabu, 30 Jun 2010

apam


Bahan A: 125 gm gula pasir125 gm gula Melaka,
dipotong kecil-kecil ( pakai manisan kelapa lagisedap dari pakai gula perang. Kalau pakai semua gula putih dan masak as gulahangus pun boleh, pastu baru la letak air) - dah cuba ketiga-tiga version)
150 ml air
Bahan B: 250 gm tepung gandum, diayak
Bahan C: ½ sudu teh soda bikarbonat½ sudu teh yis, bancuh dengan sedikit air suam - saya bancuh dengan 4 suduteh air suam1 biji telur
Bahan D: 100 ml minyak masak -
Cara Menyediakannya:
1. Masak A hingga gula hancur, tapis dan sejukkan.
2. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
3. Masukkan B ke dalam A, gaul hingga sebati/rata. Ni pakai blender jekesemua bahan. Senang keje dan adunan lagi smooth.
4. Masukkan C. Kacau hingga sebati.
5. Tuang D sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atauhingga masak (bergantung kepada saiz acuan).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan